Gezinsbegeleiding
Een zorgvraag betreft vaak niet alleen een individu binnen een gezin, maar vaak gaat het om het gezin (systeem) als geheel. Als gezinsleden elkaar beter leren begrijpen en kunnen ondersteunen, wordt het risico op verergering of terugkeer van het probleem kleiner. Samen met het gezin brengt de systeemtherapeutisch werker zorgen en hulpvragen in kaart en ondersteunt bij het formuleren van de gewenste verandering.
Systeem therapeutisch werk focust zich op de manier waarop het systeem met elkaar omgaat, de manier van communiceren en vanuit hun relationele context betekenis geven aan hun klachten. Er is veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en het verbeteren hiervan. Ook wordt ingezoomd op de krachten en veerkracht van het systeem.
De systeem therapeutisch werker bespreekt welke invloed omgevingsfactoren als werk, school, buurt, religie, geschiedenis en cultuur hebben op de klacht of het probleem. Zo betrekt de systeem therapeutisch werker belangrijke anderen bij de therapie.
Methodes waarvan veel gebruik gemaakt wordt is het maken van een gezinsopstelling en het maken van een genogram. Hierdoor worden gezinsbanden zichtbaar en kunnen ook mogelijke patronen ontdekt worden. Vervolgens zullen we gaan kijken naar wat deze patronen voor invloed hebben op het probleem en waar mogelijk ook deze patronen te gaan doorbreken ter verbetering van het probleem.